Groningse poffert is een traditioneel gerecht uit de provincie Groningen. Het is een heerlijk, vullend gerecht dat vooral populair is tijdens de koudere maanden van het jaar. Het wordt meestal geserveerd als hoofdgerecht, maar kan ook worden gegeten als nagerecht of als tussendoortje. Op deze pagina lees je meer over de poffert en alles wat je moet weten over de geschiedenis, ingrediënten, bereidingswijze en serveersuggesties van dit heerlijke gerecht.
De geschiedenis van Groningse poffert
Groningse poffert is een gerecht dat al honderden jaren wordt gegeten in Groningen. Het werd oorspronkelijk gemaakt door boeren op het platteland als een vullend gerecht om hun honger te stillen tijdens lange dagen op het land. Het gerecht is door de jaren heen geëvolueerd en er zijn verschillende variaties van het gerecht ontstaan. Tegenwoordig is Groningse poffert een populair gerecht dat in veel restaurants en eetcafés in de provincie wordt geserveerd.
Groningse poffert maken
Om Groningse poffert te maken heb je de volgende ingrediënten, plus poffertpan met deksel nodig:
✓ 500 gr zelfrijzend bakmeel
✓ 500 ml melk
✓ 3 eieren
✓ 2 eetlepels witte (basterd)suiker
✓ snuf zout
✓ poffertpan met deksel
Bereiden
Pak een grote kom, beslagkom en doe hier de zelfrijzend bakmeel in. Voeg vervolgens beetje bij beetje melk, eieren, suiker, en een snufje zout toe. Meng alles goed door elkaar. Blijf roeren tot het beslag lekker dik en glad is.
Nadat je alle ingrediënten goed hebt geroerd en het beslag lekker glad en dik is komt het volgende. De poffertpan goed invetten. Dat kan met een beetje boter, of olijfolie. Als de poffertpan ingevet is, kun je het beslag erin gieten.
Maar hoe maak je de poffert dan gaar?
Au bain-marie is de truc! Pak een grote pan en zet de poffertpan erin. Vul de grote pan met water, nu is de kunst om ervoor te zorgen dat de poffertpan voor ongeveer 80% onder water staat. Steek het gas aan en laat het geheel zachtjes koken, pruttelen totale kooktijd circa 2 uur.
Wacht geduldig tot de poffert gaar is. Je zult merken dat het resultaat heerlijk smeuïg is. Dus, zet de pan op het vuur, leun achterover en geniet van het pruttelende water en de heerlijke geur van je zelfgemaakte poffert!
Eet smakelijk! #mooigrunnenpoffert
serveertip bestrooi de poffert met bruine suiker en gesmolten roomboter

Laat een reactie achter